Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Μεταπτυχιακά Χρόνια - KTH, Royal Institute of Technology, Stockholm - Part III


Κατά τη διάρκεια του Μεταπτυχιακού μου, η δομή της κάθε ημέρας μου μου ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Ξυπνούσα το πρωί στο όμορφο σπιτάκι στην περιοχή του Rinkeby (όπου μετακόμισα μετά τη Solna), έκανα ένα μπάνιο, έπλενα μούτρα, δόντια κι αυτιά, κι ύστερα ετοίμαζα ένα όμορφο πρωινό. Το πρωινό περιελάμβανε κορν φλέικς με ξινό γιαουρτόγαλα (μετά από χρονιά ήρθε στην Ελλάδα ως Κεφίρ), σάντουιτς με φθηνό ψαγμένο αλλαντικό από Πακιστανικό μαγαζί και ένα Smoothie, το οποίο δεν είχα ιδέα τι περιείχε αλλά ήταν τέλειο (αυτά μόνο στη Σουηδία τα βρίσκεις).
Πρωί πρωί λοιπόν, ξεκινούσα για το KTH. Μεταξύ Rinkeby και KTH, υπήρχε ένα δάσος, το οποίο διέσχιζα καθημερινά, μία πανέμορφη διαδρομή. Μετά από χρόνια που ξαναβρέθηκα στη Σουηδία για ένα project με τη Siemens, στον ελεύθερο μου χρόνο, πήγα και διέσχισα ξανά εκείνη την διαδρομή. Είναι σχεδόν σίγουρο, πως θα το πράξω ξανά και στο μέλλον.

Μέχρι το μεσημέρι, οι ώρες μου ήταν γεμάτες με Θεωρίες κι Εργαστήρια, αρκετά με θέματα απαιτητικά αλλά άκρως ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια, ένα φθηνό γεύμα με ληγμένες πίτσες (που κόστιζαν 1 ευρώ στο σουπερμάρκετ), και σαλάτα (για το υγιεινό του θέματος), και ανάπαυση στο Grouprooms του πολυτεχνείου. Τo ΚΤΗ είχε φοβερές εγκαταστάσεις, όπου μπορούσες να περάσεις ολόκληρο το 24ωρο, χωρίς να χρειαστεί να πας σπίτι. Συνήθως δεν επέστρεφα σπίτι, αλλά μαζί με τους συμφοιτητές μου, καταλαμβάναμε ένα Grouproom, απλώναμε τα laptops και συνεχίζαμε τη σκληρή εργασία. Ώρες ώρες, για διάλειμμα μπορεί να παρακολουθούσαμε καμία ταινία, ή να παίζαμε κάποιο LAN game, ή ακόμη και να πιάναμε την κουβέντα. Οι συνηθισμένες ώρες επιστροφής ήταν κατά τις 11 ή 12 το βράδυ, όπου άραζα στο ζεστό σπιτάκι μου, και είτε έπαιζα κάποιο videoπαιχνίδι, είτε έβλεπα κάποια ταινία.

Είμαι σίγουρος πως όποιος έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, τα παραπάνω μοιάζουν κάπως τετριμμένα, ίσως και βαρετά. Δεν μπορεί να είναι πιο μακρυά από την αλήθεια, η εμπειρία του Μεταπτυχιακού μου στη Στοκχόλμη ήταν απίστευτη, γιατί μέσα σε όλη την ρουτίνα σπουδών που έζησα, είχα την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στους παρακάτω απίστευτους τύπους, με τους οποίους πέρα από τις σπουδές μοιραστήκαμε κι άλλες δραστηριότητες (αθλητικές δραστηριότητες, εξόδους, εκδρομές, κ.α), αλλά κακά τα ψέμματα, στην Στοκχόλμη βρεθήκαμε για να σπουδάσουμε και this is wat wi did:


  •  Ritesh (Ινδός - Φοιτητής), ο συνεργάτης μου στα εργαστήρια, καλός μου φίλος κι αδελφός. Ο ιδανικός άνθρωπος για ενημέρωση για το που θα βρεις τα πιο φθηνά προϊόντα, πάντα έτοιμος για χαβαλέ κι αστεία. Ξεπέρασε τα όρια και δημιούργησε μεγάλο χάος, όταν έκανε διάφορες πλάκες με ένα software όπου μπορούσε να δημιουργήσει ζεύξη μεταξύ δύο διαφορετικών τηλεφωνικών αριθμών, αλλά όσοι ποιος ήταν υπεύθυνος δεν τον "καρφώσαμε". Ειδίκευση στα Analog Electronics, όπου κάνει μεγάλη καριέρα σε Semiconductors εταιρείες στη Γερμανία. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μου έστειλε για το γάμο του, αλλά όπως συνηθίζω δεν πήγα.
  • Vitali (Ουκρανός - φοιτητής), το δεύτερο μέλος στην ομάδα μου, που κέρδισε τον Innovation διαγωνισμό που διοργάνωσε η Freescale. Κανονικό ντερέκι, θα μπορούσε να κάνει καριέρα ως μπράβος, στην Ουκρανική μαφία, όμως κατά βάθος ήταν ιδιαίτερα κάλο κι ευγενικό παιδί. Είχε τεράστιο κόλλημα κι αγάπη με την Αγγλία, κάτι που ποτέ δεν κατανόησα (έλεος με τους βρομύλους). Ακολούθησε καριέρα στην περιοχή του Analog Filter Design στην Ουκρανική Melex.
  • Henrik (Νορβηγός - Φοιτητής), μεθοδικός, ήρεμος, και πάντα η φωνή της λογικής στην όμορφη παρέα μας. Ο ένας από τους 2 πρώην συμφοιτητές μου, που κατάφερα να ξανασυναντηθώ μετά από χρόνια, όταν βρέθηκα στο Όσλο για ένα συνέδριο. Μεγαλειώδη καριέρα στην Texas Instruments ως Embedded Systems Engineer.
  • Zhtao (Κινέζος - Φοιτητής), ο μοναδικός Κινέζος, από τους 30 που είχαμε στο πρόγραμμα μας, που έκανε παρέα με μη Κινέζους. Και σίγουρα εκείνος που μπορούσε να μιλήσει σωστά Αγγλικά. Εξαιρετικό παιδί, με αξιοπρόσεκτη παιδεία κι ευρυμάθεια. Το τρίτο μέλος της ομάδας μου, που κέρδισε στον διαγωνισμό της Freescale. Κανονίσαμε να με επισκεφθεί στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς η πτήση ήταν μέσω Ζυρίχης κι υπήρξαν προβλήματα στη Visa του (μιλάμε για υπέροχο κόσμο στον οποίο ζούμε) και δεν τα καταφέραμε. Έχω χάσει τα ίχνη του, αλλά είμαι σίγουρος ότι όπου κι αν βρίσκεται θα προοδεύει.
  • Adeel (Πακιστάν - Φοιτητής), ένα σαμιαμίδι με φοβερές ικανότητες. Εξαιρετικό παιδί, με ατελείωτο κέφι και πολύ όρεξη για έρευνα. Ανάμεσα στις κλίκες που δημιουργήθηκαν, ήταν ο μόνος που παρέμεινε συμπαθείς σε όλους. Συνέχισε σε διδακτορική διατριβή στο ΚΤΗ, αλλά έχω χάσει και τα δικά του ίχνη.
  • Oguz (Τούρκος - Φοιτητής), γείτονας, φίλος, αδελφός. Πέρα από τις ατελείωτες ώρες που περάσαμε μαζί, στο ASIC Design, περάσαμε κι ατελείωτες ώρες χλευάζοντας όλους τους συμπατριώτες μας, που γεννιούνται και πεθαίνουν με την αιώνια έχθρα μέσα τους. Εξαιρετική καριέρα σε semiconductor εταιρείες στην Αγγλία.
  • David (Κολομβιανός - Φοιτητής). Ο Drugdealer όπως τον αποκαλούσαμε για ευνόητους λόγους. Αποτέλεσε τον "αντίπαλό" μου στην παρουσίαση της Διπλωματικής μου, όπου έπρεπε να αντιμετωπίσω τις ερωτήσεις τους (οι οποίες δεν ήταν καθόλου στημένες). Με εκπληκτικές ικανότητες πάνω στα Embedded Operating Systems, έχω χάσει τα ίχνη του.
  • Elena (Ρωσίδα - Καθηγήτρια), η supervisor μου στη Διπλωματική και μέντορας μου. Την ευχαριστώ ιδιαίτερα που με έπεισε να ακολουθήσω ακαδημαϊκή κατεύθυνση όσον αφορά τη Διπλωματική μου, αφού χάριν στη συμβουλή της πέτυχα την πρώτη μου Δημοσίευση σε IEEE conference και πήρα υποτροφία από το KTH για να πάω στο Όσλο να την παρουσιάσω, γεγονός σταθμός στην ακαδημαϊκή μου πορεία. 

Με περίσσειά υπερηφάνεια αποσπάσματα από emails που έλαβα από την Elena:
 - ... Congratulations! So far, the only master student of mine who got a paper out of his thesis was Maxim... (τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε)
- ... It is good to hear from you! I have good memories about having you as a master student. You were definitely the most independent one I ever had...

Αναμφισβήτητα, παραλείπω αρκετούς, συμφοιτητές και καθηγητές, αλλά κάλυψα τους πιο βασικούς. Διόλου τυχαίο πως δεν συμπεριέλαβα κανέναν Έλληνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου