Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Επαγγελματικά Χρόνια - Age of Mastery (Skalar)


Ολοκληρώνοντας το 2ο Μεταπτυχιακό μου τίτλο, κι έχοντας ήδη κάποια χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη μου, ξεκινούσε μία νέα εποχή. Γενικότερα η διαβίωσή στο εξωτερικό, μου έδωσε μοναδικές εμπειρίες κι εφόδια, ώστε να κάνω τα επόμενα βήματα με διαφορετικές προοπτικές. Έτσι ξεχύθηκα ξανά στην αναζήτηση εργασίας, αλλά ετούτη τη φορά οι επιλογές μου δεν περιορίστηκαν στα στενά όρια της Ελλάδας, αλλά έκανα το πρώτο μου άνοιγμα στις σοβαρές χώρες της Ευρώπης.

Εδώ είναι καλή ευκαιρία να δώσω πέντε πολύτιμες συμβουλές, προς άτομα που αναζητούν εργασία, και κατέχουν προϋπηρεσία και τίτλους σπουδών.


  •  Μην κατεβάσεις το EuroPass. Πιο άθλιο CV template δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Επειδή στην παρούσα θέση που βρίσκομαι, σύντομα θα μου δοθεί το task να αξιολογήσω βιογραφικά, όσα λάβω με το EuroPass template, θα τα εκτυπώνω, θα τα σκίζω σε μικρά συμμετρικά κομμάτια, θα σαρώνω με scanner τα κομμάτια και θα τα στέλνω με email στον υποψήφιο σαν απάντηση, μήπως και λάβει το μήνυμα.
  • Ζήτα συμβουλές από ανθρώπους πιο έμπειρους, αλλά μην πάρεις κάποιο έτοιμο βιογραφικό κι απλά αλλάξεις το περιεχόμενο. Καλύτερα να κρατήσεις τα σημεία που σου αρέσουν, και να συνθέσεις το προσωπικό σου CV, αρκεί να μην το μετατρέψεις σε τσίρκο με χρωματάκια και σχεδιάκια.
  • Είσαι πλέον επαγγελματίας, έχεις πράγματα να γράψεις, ανέλυσε τις σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία, η οποία έχει κάποια σχέση με την θέση για την οποία κάνεις apply. Η προϋπηρεσία "Μοίραζα Φυλλάδια" ή η συμμετοχή στη θεατρική παράσταση του Γυμνασίου, φουσκώνει το βιογραφικό με άχρηστη πληροφορία και ρίχνει και το καθιστά βαρετό στην ανάγνωση, οπότε shift Delete.
  • Η συνέντευξη, είτε είναι στα Ελληνικά, είτε στα Αγγλικά είτε σε άλλη γλώσσα, προϋποθέτει πως μπορείς να περιγράψεις το προφίλ σου ικανοποιητικά. Ποτέ κανείς δεν στράβωσε, αν έκανα κάποιο συντακτικό ή γραμματικό λάθος κατά τη χρήση της Αγγλική ή της Γερμανικής γλώσσας, όμως κανείς δεν ανέχθηκε να μην μπορώ να περιγράψω τι σκατά σπούδασα, ή τι σκατά έκανα στις προηγούμενες εταιρείες που εργάστηκα
  • Ενας επαγγελματίας έχει απαιτήσεις. Στις αποδοχές, στο εργασιακό αντικείμενο, σε ότι προσφέρει ή δεν προσφέρει η εταιρεία. Κάποια στιγμή να αποτινάξουμε την νοοτροπία του σκλάβου, ιδιαίτερα όσοι έχουν την ατυχή συγκυρία, εργασία στην Ελλάδα.


Η αναζήτησή μου στέφθηκε νωρίς με επιτυχία, αφού η Ολλανδική εταιρεία Skalar, ανταποκρίθηκε στην αίτηση μου, με 2 τηλεφωνικές συνεντεύξεις και τελικά μου έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, ώστε να με δουν κι από κοντά. Η Skalar είναι εταιρεία που ειδικεύεται στην παρασκευή ρομποτικών χημικών αναλυτών και αναζητούσε κάποιον Embedded Systems Engineer. Αποτελείται από 2 βασικά τμήματα, εκείνο των Χημικών, κι εκείνο των Μηχανικών, ενώ η έδρεύει στο νότιο μέρος της Ολλανδίας, κοντά στην πόλη Breda.

Ταξίδεψα με απευθείας πτήση, από Αθήνα προς Βρυξέλλες. Στην ίδια πτήση, στην business class, βρισκόταν γνωστός ντεμέκ ακροδεξιός πολιτικός, γνωστός κωλοτούμπας, ο οποίος πετούσε για το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να υποβάλει την παραίτησή του από Ευρωβουλευτής για να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (όσοι είναι ψαγμένοι με την πολιτική, μπορούν να υπολογίσουν για ποια χρονολογία μιλάμε).

Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μία τύπισσα από την εταιρεία, ήρθε να με παραλάβει με το τεθωρακισμένο τζιπ της (πολύ φτώχεια οι Ολλανδοί), το οποίο ήταν τόσο πελώριο που πιστεύω πως είχε την δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε ρομπότ Τransformer. Η Skalar απείχε 100 χιλιόμετρα περίπου, οπότε η διαδρομή κράτησε κοντά στα 45 λεπτά. Από ότι κατάλαβα η τύπισσα εργαζόταν στο HR κομμάτι της εταιρείας, οπότε στην συζήτηση που είχαμε στο όχημά της, δεν μου έδωσε καμία χρήσιμη πληροφορία για την εταιρεία. Γενικώς όσοι εργάζονται στο HR κάποια εταιρείας, μόνο άχρηστες πληροφορίες μπορούν να δώσουν κι η μόνη ουσιαστική ενημέρωση από μεριά τους είναι όταν έρχεται η ώρα να σου ανακοινώσουν την απόλυση.

Η εταιρεία Skalar είχε τις εγκαταστάσεις της στην μέση ενός πελώριου λιβαδιού. Καθώς πλησιάζαμε στο κεντρικό κτίριο, χάζευα τις αγελάδες της Milka οι οποίες μασούλαγαν χορταράκι ανέμελες. Η είσοδός μου στο κτίριο συνοδεύτηκε με μία τεράστια έκπληξη. Στη reception της εταιρείας, υπήρχε μία μεγάλη ψηφιακή ταμπέλα η οποία έγραφε "Welcome Mr. ...(το επίθετό μου)". Ίσως για τους Ολλανδούς να ήταν τυπική υποδοχή, εγώ πάντως ένοιωσα ως μεγάλη προσωπικότητα που τους έκανε την χάρη και καταδέχτηκε να μπει στο Ολλανδικό τσαρδί. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε μία σειρά από συνεντεύξεις, γεύμα (καλά γεύμα τώρα... ένα σάντουιτς, κάτι μπισκότα και χυμό... οι τουρκόγυφτοι) και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Από τις συνεντεύξεις, αξιομνημόνευτες είναι τρεις:


  • Ο Υπεύθυνος του τμήματος των Μηχανικών ήταν ένας Ρουμάνος κομμουνιστής, μούσιας σαν βουνίσιος αντάρτης, με τη χαρακτηριστική προφορά και μετρημένες κουβέντες που με έκαναν να αναρωτηθώ αν ο εγκέφαλός του κατανάλωνε τόσους πολλούς πόρους που δεν είχε αρκετά resources για ομιλία. Θα ήταν ο προϊστάμενος μου, αν κλείναμε τη συμφωνία, τον οποίο συμπάθησα από την αρχή. Ο ίδιος με ξενάγησε στην εταιρεία, μου σύστησε τους Μηχανικούς αλλά και τους Χημικούς που εργάζονται στη Skalar, μπορώ να πω πως πέρασα αρκετά καλά μαζί του.
  • Η υπεύθυνη του HR. Μία σαραντάρα γκόμενα, η οποία στα νιάτα της είχε λιώσει στα ξίδια, στα ναρκωτικά και στο ανελέητο σεξ, όμως ύστερα ολοκλήρωσε τις σπουδές της και στα σαράντα της παριστάνει την μοντέρνα μητέρα, σύζυγο, οικογενειάρχισα, επαγγελματία. Ήταν ιδιαίτερα φιλική, χαμογελούσε διαρκώς, πέταγε αστεία παντελώς αποτυχημένου χιούμορ... με λίγα λόγια προσπαθούσε να κρύψει τον πραγματικό σάπιο εαυτό της. Το αξιομνημόνευτο της συνέντευξης είναι πως δεν μου έκανε καμία από τις τρεις ηλίθιες HR ερωτήσεις, οι οποίες δεν έχουν ποτέ σωστή απάντηση. Είναι όμως καλή ευκαιρία να αποκαλύψω τις κατάλληλες απαντήσεις.
HR: Πως βλέπεις τον εαυτό σου μετά από 5 χρόνια?
Υπ: Σε πολύ καλύτερη θέση από ότι θα είσαι εσύ. Ήδη συμβαίνει αυτό.

HR: Ανέφερε την πιο μεγάλη αδυναμία σου, και το πιο δυνατό σημείο σου. 
Υπ: Το δυνατό μου σημείο είναι ότι μπορώ να αντιληφθώ με την πρώτη ματιά, τους άχρηστους υπαλλήλους. Η αδυναμία που έχω είναι πως, ασυναίσθητα όταν τους αντικρίζω, χαμογελώ - και σκας κι ένα χαμόγελο.

HR: Γιατί θεωρείς κατάλληλο τον εαυτό σου για αυτή τη θέση?
Υπ: Δεν είμαστε όλοι άχρηστοι σαν κι εσένα.


  • Η συνέντευξη με τον πρόεδρο της εταιρείας ήταν επική. Μπαίνει στην αίθουσα ένα δίμετρο θηρίο, ο Ολλανδός Arnold Schwarzenegger. Ψηλός άνω των 2 μέτρων, σωματώδης, φοβερά γυμνασμένος, χαραμιζόταν σαν πρόεδρος της Skalar. Παρά το παρουσιαστικό του, ήταν ιδιαίτερα εύθυμος, ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα τη μεταξύ μας συνομιλία, και με εξέπληξε με την ερώτηση: Εγώ είμαι Χημικός, δεν έχω ιδέα από Engineering. Ποιο πιστεύεις ότι πρέπει να είναι το πιο σημαντικό προτέρημα ενός Embedded Systems Engineer? Και τότε ξεστόμισα τη μεγαλειώδη φράση, η οποία αποτελεί Αιώνια Αξία για κάθε απόφοιτο της σχολής Η/Υ.Σ: Μηχανικός Συστημάτων είναι άτομο ανήσυχο με ταραγμένη φαντασία που καθημερινά παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, σκεπτόμενος πως μπορεί να τον βελτιώσει. 

Θέλοντας οι Ολλανδοί να μην το παίξουν εύκολοι, μου ανακοίνωσαν πως η απάντησή τους θα μου δοθεί σε λίγες ημέρες. Ήταν παραπάνω από ξεκάθαρο πως θα μου πρότειναν συμβόλαιο, όμως το έπαιξα κι εγώ Κινέζος για να μην τους χαλάσω την κατάσταση. Η εξέλιξη της ιστορίας έχει δύο βασικά σημεία που πρέπει να αναφέρω.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο που μου είχε προπληρώσει η Skalar, στις Βρυξέλλες, ήθελα να πανηγυρίσω με κάποιον extreme τρόπο την όλη εξέλιξη. Μία πολύ δυνατή Ολλανδική εταιρεία, μου θα μου πρόσφερε ένα πολύ καλό επαγγελματικό συμβόλαιο (από κάθε άποψη), σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Οπότε, άρχισα να πίνω από τα μπουκαλάκια που είχε το mini bar του δωματίου μου, τα οποία νόμιζα πως είναι δωρεάν. Όταν διαπίστωσα το αντίθετο (έπεσε στο μάτι μου, ένας τιμοκατάλογος), μου έφυγε η καλή διάθεση αφού θα έπρεπε να πληρώσω καμία 30αριά ευρώ. Θεώρησα πρέπον να ξαναγεμίσω τα μπουκάλια με νερό και να τα βάλω στη θέση τους. Νοιώθω περήφανος που αυτή τη γυφτιά, την είδα μετά από καιρό στην πασίγνωστη σειρά Friends. Είχα την ίδια έμπνευση με τον πετυχημένο σεναριογράφο. Από τότε αποφεύγω τις Βρυξέλλες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από λίγες ημέρες η πρεζογκομενομαμά με πήρε τηλέφωνο για να μου αναγγείλει πως η Skalar με μεγάλη χαρά μου προσφέρει το συμβόλαιο που συμφωνήσαμε και πλέον είναι στο χέρι μου η τελική επιβεβαίωση. Παρά την απίστευτη πίεση από τον κοινωνικό μου περίγυρο, να μην αποδεχτώ την πρόταση και να μην μεταναστεύσω στην Ολλανδία, είχα αποφασίσει να προχωρήσω σε αυτό το βήμα. Εκ των υστέρων κρίνω πως εκείνη την περίοδο δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει δύο ημέρες πριν υπογράψω και στείλω ψηφιακά την υπογραφή μου, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα το οποίο άλλαξε δραματικά τη ζωή μου. Η κλήση ήταν από τη το γραφείο ανθρώπινου προσωπικού της εταιρείας Siemens D.I.P...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου