Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στον ωραιότερο δήμο του πλανήτη, το Ηράκλειο Αττικής - Νέο Ηράκλειο για τους φίλους.
Η ίδρυση του μεγαλοπρεπούς δήμου, χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, αφού προϋπήρξε με το όνομα "Δήμος Ηφαιστειάδων" αφιερωμένος στο μυθικό θεό Ήφαιστο. Ο Ήφαιστος στην ελληνική μυθολογία αντιπροσώπευε την φωτιά και τη μεταλλουργεία, προικισμένος με δημιουργικότητα, επιμονή και τεχνοτροπία. Αργότερα ο Δήμος παίρνει το όνομα του ημίθεου Ηρακλή, αντιπρόσωπος της ωμής δύναμης, με σαφείς αναφορές ότι ο παγκοσμίως γνωστός ήρωας γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο σπουδαίο αυτό μέρος. Δημιουργία, πείσμα και δύναμη είναι βασικά χαρακτηριστικά των γηγενών, αντιπρόσωποι της αξίας που ονομάζεται "Βόρεια Προάστια".
Στη νεότερη Ελλάδα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, αφού αποτέλεσε προσωπική επιλογή για κατοικία του πρώτου Έλληνα βασιλέα του Όθωνος. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία, οι αυλικοί του Όθωνα μετά από διαταγή του έσφαξαν αρνιά και τα άφησαν σε διάφορα σημεία της Αττικής. Εκεί που τα αρνιά θα σάπιζαν αργότερα θεωρούσαν ότι είχε λιγότερη υγρασία και καλύτερο κλίμα. Το πείραμα επιβεβαίωσε τη μοναδικότητα του κλίματος που διακατέχει το Ν. Ηράκλειο, γεγονός στο οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη επιστημονική εξήγηση. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μοναδικού τόπου αποτέλεσε καταλυτικός παράγοντας για τους Βαυαρούς ευγενείς να δεχτούν να στηρίξουν το νεοσύστατο κράτος.
Η εμπλοκή του Δήμου στην εξέλιξη της Ελληνικής ιστορίας δεν περιορίζεται μόνο στους Βαυαρούς. Η παγκοσμίου εμβέλειας αγωνίστρια κατά τη Γερμανική κατοχή, Ηλέκτρα Αποστόλου, περήφανη Ηρακλειώτισσα όπου βασανίσθηκε και εκτελέστηκε με φρικτό τρόπο από τους εισβολείς. Η Ηλέκτρα αποτελεί ιερό σύμβολο του Ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, σύμβολο της μαχόμενης γυναίκας του τόπου μας. Το όνομα της κοσμεί δρόμο του Ηρακλείου και το άγαλμα της βρίσκετε έξω από το υπερσύγχρονο πνευματικό κέντρο του Δήμου.
Στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, το Ν. Ηράκλειο έχει αναδείξει μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που επηρέασαν τη ζωή του τόπου αλλά λόγο χώρου δεν μπορούν να καταγραφούν.
Μεγάλη είναι και η πολιτιστική και αθλητική παράδοση του Δήμου. Παγκόσμιες προσωπικότητες παρέλασαν από τις τιμημένες περιοχές του Ν. Ηρακλείου, όπως:
- Άννα Βερούλη (πρωταθλήτρια Ακοντισμού),
- Ακάκιος Καχιασβίλη (ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών),
- Γιώργος Μητσικώστας (αναγνωρισμένος μίμος κωμικός),
- Ρούλα Κορομηλά (εθνική παρουσιάστρια),
- Αλέκος Ζαζόπουλος (ανερχόμενο αστέρι του λαικού πενταγράμμου),
- Ντανιέλ Μπατίστα (αστέρι του ποδοσφαίρου, ο πρώτος έγχρωμος που φόρεσε τα εθνικά μας χρώματα),
- Λιόλιος (καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής),
- Ιγγλέση Μάιρη (θεατρική ηθοποιός και σταρ βιντεοταινιών του 80)
- Νηφάλια Εξέγερση (πρωτοποριακό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του 90)
- Μπεζεντάκου Στέλλα (διάσημη περσόνα της τηλεόρασης)
- Καρούνης Ζαχαρίας (ανερχόμενος έντεχνος καλλιτέχνης)
- Εύη Βατίδου (πασίγνωστο μοντέλο, διατέλεσε σύζυγος γνωστού ποινικολόγου)
- Φίλλιπος Κουτσάφτης (Γνωστός τηλεοπτικός ιατροδικαστής)
... η λίστα είναι ατελείωτη και η συνδρομή του Δήμου στην παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά είναι ανεκτίμητη.
Ο Δήμος του Ηρακλείου Αττικής, πρωτοτυπεί στο γεγονός ότι φιλοξενεί σταθμούς προαστιακού, ηλεκτρικού, δημοτικά και αστικά λεωφορεία. Δεν θα ήταν υπερβολή, λόγω του αναπτυγμένου συστήματος συγκοινωνιών, να χαρακτηριστεί ο Δήμος ως ένα σταυροδρόμι των λαών.
Οι γειτονικοί δήμοι πολλοί και με μόνιμη διεκδίκηση περιοχών του Ν. Ηρακλείου προκειμένου να ωφεληθούν από την αίγλη αιώνων που εκπέμπει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Η Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Πεύκη, Μαρούσι, Ν. Ιωνία και ελαφρώς η Ν. Φιλαδέλφεια περικλείουν το καμάρι των Βορείων Προαστείων.
Οι κάτοικοι του Δήμου, αποτελούν μία κοιτίδα δημιουργίας και συνεχούς ανάπτυξης. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα είναι το πρώτο εργοστάσιο ζυθοποιίας στην Ελλάδα, της πασίγνωστης μπύρας Φιξ. Το 1858 ο Ιωάννης Φιξ αποφάσισε ότι πρέπει να γιγαντώσει την παραγωγή της πρώτης Ελληνικής μπύρας, αποφάσισε να το δημιουργήσει στο κτήμα της περιοχής Παλαιού Ηρακλείου, που είναι γνωστό ως σήμερα σαν "Κτήμα Φιξ". Η Unesco έχει τοποθετηθεί επίσημα να αναγνωριστεί σαν ευρωπαϊκό πολιτισμικό μνημείο, ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς δημότες που ανακάλυψαν το μυστικό της γευστικότερης ευρωπαϊκής μπύρας.
Άλλα μνημεία και φορείς της σύγχρονης συνδρομής του Ν. Ηρακλείου στην Ελληνική και παγκόσμια επικράτεια:
- Αψίδα Θριάμβου επί της οδού Ηρακλείου, στην είσοδο από Ν. Ιωνία
- Κολόνα Ρολόι που δείχνει την ώρα επί της Κουντουριώτη
- Πρωτοποριακός Ραδιοφωνικός Σταθμός Επικοινωνία FM 94,00
- Intellectual Αμφιθέατρο μικρής χωρητικότητας στον ηλεκτρικό σταθμό
- Ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕ Ηρακλείου, με μεγαλειώδη πορεία στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας αλλά και παρουσία στη Δ Εθνική
- Σύλλογοι μπάσκετ και βόλλευ, Τυφώνας με επιτυχίες στη Β Εθνική
- Το διασημότερο ταχυφαγείο της Αττικής, "Η καντίνα του Γιάννη"
- Κινηματογράφος / Θεατρική Σκηνή "3 Αστέρια"
Η ιστορία και τα σημεία αναφοράς του Δήμου είναι ατελείωτα. Βαυβαροί, βασιλείς, αντιστασιακοί, ήρωες και καθημερινοί άνθρωποι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, αθλητές και καλλιτέχνες, ένας τόπος που άλλαξε, επηρεάζει και καθορίζει το ρου της παγκόσμιας ανθρώπινης ιστορίας.
Μπορώ να είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου...
Καταγωγή; Μα εσύ είσαι από την Καλαμάτα! Όχι από το Ηράκλειο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καταγωγή έχει να κάνει καθαρά με τον τόπο γέννησης ΚΑΙ τον τόπο στον οποίο μεγαλώνει κάποιος. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το mentality και ο χαρακτήρας διαμορφώνονται κατά την παιδική ηλικία, μέχρι και το πέρας της εφηβείας. Η συσχέτιση του τόπου καταγωγής με το ποιόν του ανθρώπου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο τόπος στον οποίο ανατράφηκε και ανδρώθηκε (ή γυναικώθηκε) ένας άνθρωπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς πάψει πλέον η σύγχυση της καταγωγής με την προέλευση του επιθέτου που φέρει ο καθένας.
Με τον όρο «καταγωγή» εννοείται την αρχή με την οποία γίνεται η στρατολόγηση των κατερχόμενων συγγενών που περιλαμβάνει μια ομάδα της οποίας τα μέλη συνδέονται ανδροπλευρικά με συγγενικούς δεσμούς με αναφορά και αφετηρία πάντα έναν πρόγονο, που έχει ζήσει δύο και περισσότερες γενιές πριν από το πιο ηλικιωμένο μέλος της ομάδας το οποίο βρίσκεται εν ζωή (πατρογραμμική καταγωγή). Τούτο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, γιατί σε άλλες κοινωνίες η καταγωγή λειτουργεί πιθανώς γυναικοπλευρικά με αφετηρία μια πρόγονο (μητρογραμμική καταγωγη). Αν ο πρόγονος είναι κοντινός και επομένως γνωστός, ώστε οι απόγονοι-συγγενείς να συνδέονται με αυτόν με ανιχνεύσιμους βαθμούς συγγένειας, η ομάδα ονομάζεται γενιά, σόϊ και ιδιωματικά σειριά, σειρολόι. Αν ο πρόγονος είναι παλιότερος και παρουσιάζεται ως μια μυθική ή ημιμυθική μορφή, ώστε τα μέλη της ομάδας να μην μπορούν να ανιχνεύσουν τους βαθμούς συγγένειας, η ομάδα ονομάζεται γένος και ιδιωματικά φάρα (σπόρος, συνήθως και με κακή σημασία). Θα λέγαμε λοιπόν ότι η συγγένεια είναι εγω-κεντρική (από το Εγώ-Ego), ενώ η καταγωγή προγονο-κεντρική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά έχω μόνο να πω....
Ο επιφανειακή εξήγηση του όρου "καταγωγή" είναι όπως την περιγράφεις. Αναλύοντας όμως ετυμολογικά την λέξη, συναντάμε τον όρο "αγωγή" ο οποίος αναφέρεται στο σύνολο από οργανωμένες ενέργειες που γίνονται με σκοπό την ψυχική, πνευματική και σωματική διάπλαση του ανθρώπου, ιδίως του νέου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε τέκνο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις επερχόμενες εκλογές σε καλώ να συνταχθείς με το ενοτικό ψηφοδέλτιο του ΒΥΖΑΝ (του οποίου ηγούμαι)!
Μόλις εκλεγούμε με το καλό θα ιδρύσω υπουργείο "Ηρακλειου - Το κέντρο του κόσμου" το οποίο και θα αναλάβεις!
Emena me ksexases zouzounako mou...
ΑπάντησηΔιαγραφήKalyteri dhladh einai h Mpezentakou apo mena???
Καλύτερη η Μπεζεντάκου δεν είναι σίγουρα. Και οι δύο όμως γίνατε γνωστές από reality show, οπότε στο ίδιο καζάνι βράζετε. Όπως και να έχει αναφέρω πως η λίστα με τις προσωπικότητες είναι ατελείωτη, οπότε μπορείς να εκπροσωπηθείς από εκείνη την πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφή